ciao
Blog > Komentarze do wpisu
amaretti

 


Na ok. 40 sztuk:

  • 2-3 białka
  • 300g cukru pudru
  • 300g drobno zmielonych migdałów
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego lub odrobinę amaretto
  • cukier puder do obtaczania amaretti


Wymieszać migdały i cukier, dodawać po jednym białku (ewentualnie również ekstrakt migdałowy lub amaretto), dobrze wymieszać. Ciasto musi być dosyć zwarte. Je¶li jest zbyt luĽne, dodać łyżkę lub dwie zmielonych migdałów. Formować małe kulki stożki, obtaczać je w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 150°.

 

 

Ingredienti

250g di mandorle dolci
50g di mandorle amare
300g di zucchero
4 albumi
burro

Preparazione

1- Mettete le mandorle senza guscio in acqua bollente per un minuto, pelatele e tostatele in forno.

2- Mettetele in un mortaio con lo zucchero e pestatele, aggiungendo poco per volta gli albumi.

3- Quando il composto sarà omogeneo, versatelo in una tasca da pasticciere con bocchetta a stella e create sulla teglia da forno, precedentemente imburrata, dei mucchietti ben distanziati tra di loro.

4- Infornate e fate cuocere a 160 gradi per 15/20 minuti, finchè gli amaretti non saranno ben dorati, quindi toglieteli dal forno e lasciateli raffreddare. Staccateli dalla teglia con attenzione e solo una volta raffredati per evitare che si rompano.

czwartek, 25 marca 2010, fiore123

Polecane wpisy

  • miodownik

    Składniki ciasto: - 3 szklanki m±ki pszennej - 1/2 szklanki cukru pudru - 5 łyżek miodu - 1 łyżeczka sody - 1/3 kostki masła - 1 jajko - 2 łyżki kwa¶nej ¶mietan

  • Kokosanki

    Składniki: 4 białka; 1 szklanka drobnego cukru kryształu; 300g wiórków kokosowych; kilka kropel aromatu cytrynowego; Wykonanie: Białka ubić (najlepiej ze szczyp

  • Slimaczki drozdzowe

    Składniki CIASTO: 50 dkg m±ki 5 dkg cukru 10 dkg margaryny 3-4 dkg drożdży 2 jajka 1 żółtko 1/2 szkl. mleka 1 cukier waniliowy szczypta soli NADZIENIE: 2 opakow