ciao
czwartek, 25 marca 2010
amaretti

 


Na ok. 40 sztuk:

  • 2-3 białka
  • 300g cukru pudru
  • 300g drobno zmielonych migdałów
  • kilka kropli ekstraktu migdałowego lub odrobinę amaretto
  • cukier puder do obtaczania amaretti


Wymieszać migdały i cukier, dodawać po jednym białku (ewentualnie również ekstrakt migdałowy lub amaretto), dobrze wymieszać. Ciasto musi być dosyć zwarte. Jeśli jest zbyt luźne, dodać łyżkę lub dwie zmielonych migdałów. Formować małe kulki stożki, obtaczać je w cukrze i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok. 15 minut w 150°.

 

 

Ingredienti

250g di mandorle dolci
50g di mandorle amare
300g di zucchero
4 albumi
burro

Preparazione

1- Mettete le mandorle senza guscio in acqua bollente per un minuto, pelatele e tostatele in forno.

2- Mettetele in un mortaio con lo zucchero e pestatele, aggiungendo poco per volta gli albumi.

3- Quando il composto sarà omogeneo, versatelo in una tasca da pasticciere con bocchetta a stella e create sulla teglia da forno, precedentemente imburrata, dei mucchietti ben distanziati tra di loro.

4- Infornate e fate cuocere a 160 gradi per 15/20 minuti, finchè gli amaretti non saranno ben dorati, quindi toglieteli dal forno e lasciateli raffreddare. Staccateli dalla teglia con attenzione e solo una volta raffredati per evitare che si rompano.

poniedziałek, 14 grudnia 2009
miodownik


Składniki
ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 5 łyżek miodu
- 1 łyżeczka sody
- 1/3 kostki masła
- 1 jajko
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%

krem:
- 2 szklanki mleka
- 5 łyżek kaszy manny
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 250 g masła lub margaryny

17:18, fiore123 , Kuchnia
Link Komentarze (1) »
wtorek, 17 marca 2009
Kokosanki

Składniki:

  • 4 białka;
  • 1 szklanka drobnego cukru kryształu;
  • 300g wiórków kokosowych;
  • kilka kropel aromatu cytrynowego;

Wykonanie:

Białka ubić (najlepiej ze szczyptą soli) na sztywną pianę. Cały czas ubijając dodać cukier i białka nadal ubijać aż do momentu rozpuszczenia się cukru.  Następnie wsypać wiórki kokosowe, dodać aromat  i wymieszać. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem pergaminowym. Formować ciasteczka ( kładłam łyżką) i wykładać na przygotowaną blaszkę. Piec około 20 minut w temperaturze 1600C.

13:04, fiore123 , Kuchnia
Link Komentarze (1) »
środa, 11 marca 2009
Slimaczki drozdzowe

 
Składniki
CIASTO:
50 dkg mąki
5 dkg cukru
10 dkg margaryny
3-4 dkg drożdży
2 jajka
1 żółtko
1/2 szkl. mleka
1 cukier waniliowy
szczypta soli

NADZIENIE:
2 opakowania budyniu waniliowego
0,70 l mleka
10 dkg rodzynek

1 jajko do posmarowania po wierzchu
 
     
  Image Hosted by ImageShack.us

 
     
     

Drożdżowe ślimaczki z budyniem
Mąkę z solą przesiać do miski.
Drożdże rozprowadzić w 1/2 szkl. letniego mleka z dodatkiem 1 łyżeczki cukru i pozastawić do wyrośnięcia. Margarynę stopić i ostudzić.
Do mąki wlać wyrośnięte drożdże, stopioną margarynę, jajka, żółtko oraz resztę cukru. Wymieszac składniki i starannie wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia.
Budynie ugotować wg przepisu ale z mniejsza ilością mleka, schłodzić, od czasu do czasu mieszając. Do zimnego budyniu dodać rodzynki i wymieszać.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt, posmarować budyniem i zwinąć jak roladę.
Pokroić w plastry szerokości ok. 2 cm. Plastry ułożyć na blasze wyłożonej pergaminem i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.
Posmarować rozmąconym jajkiem i piec na złoty kolor w temp. 180 stopni. Można przed pieczeniem posypać cynamonem.

 

 

/przepis z internetu/
10:31, fiore123 , Kuchnia
Link Komentarze (1) »
wtorek, 10 marca 2009
Przekladaniec.
Składniki:
Ciasto: 3 szklanki mąki, 4 jaja, 4 łyżki gęstej śmietany, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 3/4 szklanki cukru pudru, 2 łyżeczki sody. Krem: 1/2 litra mleka, 1/3 szklanki kaszy manny, sok z 2 cytryn, 1/2 masła.

Jak przyrządzić?
Ze wszystkich składników na ciasto zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na 2 godziny. Następnie podzielić je na 4 jednakowe części i upiec oddzielnie 4 placki na papierze do pieczenia. Z mleka i kaszy ugotować gęstą masę. Po jej ostygnięciu zmiksować z masłem i sokiem z cytryny. Placki przełożyć przygotowanym kremem. Na wierzchu polać polewą czekoladową. Można oczywiście przystroić je owocami lub innymi smacznymi ozdobami.
czwartek, 26 lutego 2009
Tiramisu

TIRAMISU


Czas przygotowania: 40 minut

Składniki

  • o,5 kg sera mascarpone
  • 4 jajka
  • 0,5l śmietany 36%
  • 4 paczki podłużnych biszkoptów
  • ok.5 filiżanek mocnych kaw
  • likier amaretto---na smak
  • pół szkl. cukru pudru

Świetny deser na spotkanie przy filiżance dobrej kawy

Etapy przygotowania

Oddzielić żółtka od białek, dobrze schłodzoną śmietanę wlać do miski. Białka ubić na pianę, żółtka utrzeć z cukrem pudrem na jednolitą masę  i dodać serki  mascarpone.Ucierać dotąd, aż będzie bardzo gęste, na koniec łączymy ze sobą :żółtka, ubitą pianę z białek, ubitą na sztywno śmietanę i delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.Kawę łączymy z syropem amaretto.Spód blachy wykładamy biszkoptami namoczonymi w kawie z syropem, na to nakladamy krem i z powrotem biszkopty namoczone  i na gorę krem . Wierzch można posypac kawą .Odstawić ciasto do lodówki na ok.6----8 godzin .

Przechowywać w lodówce .

 

Ciasto z krakersow



Czas przygotowania: 20 minut
Czas gotowania: 25 minut

Składniki

  • 1 l mleka (2,5 szkl i 1 szkl.)
  • 1 kostka masła (lub margaryny)
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 torebka cukru waniliowego
  • 3 żółtka
  • polewa czekoladowa (jeśli gotowa to mogą być 2)
  • wiórki kokosowe
  • krakersy (2 lub 3 duże paczki)

 

Etapy przygotowania

2,5 szklanki mleka + kostka masła - zagotować, w między czasie zmiksować: 1 szklankę mleka, cukier, makę, cukier waniliowy i żółtka, jak zagotuje się mleko z masłem dodać do tego  zmiksowane produkty  i ugotować z tego masę budyniową,

Na blaszkę wyłozyć warstwę krakersów - 1/2 GORĄCEJ masy - warstwa krakersów - 1/2 GORĄCEJ masy - warstwa krakersów - polewa czekoladowa, posypana wiórkami kokosowymi. Schłodzić

/znalezione w sieci.Mysle,ze warte sprobowania/

Czekoladowe karmelki z orzechami


fot. RUA CASTILHO

Pyszny deser z dodatkiem czekolady. Zachwyci wszystkich łasuchów.

SKŁADNIKI:
●150 ml skondensowanego niesłodzonego mleka
●350 g cukru
●szczypta soli
●50 g orzechów laskowych
●350 g deserowej czekolady
● masło lub margaryna do wysmarowania blachy

Do rondla wlej mleko skondensowane, wsyp cukier i szczyptę soli, zagotuj, energicznie mieszając. Zmniejsz ogień i nie przerywając mieszania, gotuj jeszcze 5 minut. Zdejmij rondel z ognia. Orzechy podziel na połówki, czekoladę pokrusz na kawałki. Orzechy i czekoladę dodaj do masy. Mieszaj, podgrzewając, aż czekolada całkowicie się rozpuści. Kwadratową formę o boku 20 cm wysmaruj grubo masłem lub margaryną. Masę przelej do formy, wyrównaj wierzch. Odstaw, aby ostygła i stężała. Ostrym nożem pokrój ją w kostkę 2x2 cm.     

 

Przepis znaleziony w sieci.

piątek, 07 listopada 2008
przepis z internetu

Własnej roboty Snickers

fot. BBS

Porcja: 791 kcal

Przygotowanie: 60 minut

Na 12 porcji

Składniki:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka sody
  • szklanka cukru

Warstwa orzechowa:

  • 100 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • 1/2 szklanki cukru
  • 300 g posiekanych orzechów włoskich

Krem:

  • 1,2 l mleka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 cukry waniliowe
  • 1,5 łyżki mąki pszennej
  • 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 200 g masła

Polewa:

  • tabliczka czekolady mlecznej
  • 1/2 tabliczki czekolady gorzkiej

Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na pół. Jedną połową wylepić formę. Piec 15 minut w 180°C. Masło rozpuścić z miodem i cukrem. Dodać orzechy. Chwilę podgrzewać. Resztą ciasta wylepić drugą formę. Rozsmarować na nim warstwę orzechową. Piec ok. 15 minut w 200°C. Wystudzić. Połowę mleka na krem podgrzać. Do drugiej części mleka dodać cukier, cukry waniliowe i obie mąki. Wymieszać. Połączyć z gorącym mlekiem, podgrzewać, aż masa zgęstnieje. Masło utrzeć, dodając stopniowo przestudzoną masę. Krem nałożyć na ciasto bez orzechów i przykryć tym z orzechami (orzechami do dołu). Czekolady na polewę rozpuścić. Polać ciasto. Zostawić do zastygnięcia.

poniedziałek, 03 listopada 2008
babka z rodzynkami
babka z rodzynkami

Składniki:
- 50 dag mąki
- 2 żółtka
- 1 jajko
- 1/4 litra mleka
- 10 dag masła
- 10 dag cukru
- sól
- 10 dag rodzynek
- 3 dag drożdży
- tłuszcz i bułka do formy
- jajko do smarowania

Mleko lekko podgrzać, rozetrzeć drożdże z łyżeczką cukru, mąki i 1/2 szklanki mleka, rozczyn odstawić do wyrośnięcia, aby podwoił objętość. Zmiksować żółtka, jajko i cukier, dodać mąkę szczyptę soli, rozczyn, mleko i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie, wlać stopione masło i wyrabiać kilka minut. Wsypać opłukane rodzynki, wymieszać i nakryć. Kiedy ciasto wyrośnie, przełożyć do  2 natłuszczonych wysypanych bułką tartą form, do połowy wysokości, odstawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasta posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec ok. 40 minut.
środa, 22 października 2008
CAPRESE

Caprese

Przygotowanie: 10 minut

Porcja: 242 kcal

Składniki na 4 porcje 

  • 5 pomidorów
  • 250 g sera mozzarella
  • 3 łyżki oliwy
  • garść świeżych listków bazylii
  • sól
  • pieprz

Pomidory opłukać (ewentualnie sparzyć i obrać ze skórki). Pokroić w plastry. Rozłożyć na półmisku.

Mozzarellę pokroić w krążki. Ułożyć na plasterkach pomidora.

Sałatkę oprószyć solą i grubo zmielonym pieprzem. Delikatnie skropić oliwą. Posypać opłukanymi i osuszonymi w papierowym ręczniku listkami bazylii.

środa, 17 września 2008
Focaccia z zielonymi oliwkami
Składniki:

10 g świeżych drożdży
150 ml ciepłej wody
250 g mąki
1 łyżeczka soli
oliwa z oliwek
garść zielonych oliwek
2 łyżeczki gruboziarnistej soli morskiej
rozmaryn, tymianek lub oregano (dowolnie)


  • Drożdże skruszyć do kubka, dodać 60 ml ciepłej wody, pół łyżeczki cukru i 2 łyżki mąki. Wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 20 minut.
  • Mąkę przesiać do miski i wymieszać z 1 łyżeczką soli oraz 1 łyżką oliwy z oliwek. Dodać drożdże oraz resztę ciepłej wody. Składniki wymieszać w misce drewnianą łyżką, połączyć w kulę. Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat. Wyrabiać przez 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne.
  • Na blacie rozsmarować jedną łyżkę oliwy, wyłożyć ciasto i rozwałkować je na około 30 cm placek. Blachę do pieczenia wysmarować oliwą i wyłożyć na nią rozwałkowane ciasto. Piekarnik nagrzać do 220°C.
  • Ciasto posypać solą morską i ewentualnie ziołami. Wyłożyć oliwki wymieszane z dwiema łyżkami oliwy. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na godzinę. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 - 20 minut na złoty kolor. Podawać z oliwą z oliwek.
poniedziałek, 01 września 2008
Kokosanki

4 białka kurze

25 dag wiórek kokosowych

pół szklanki cukru


 Białka ubić z cukrem na sztywną pianę. Dodać wiórki kokosowe. Wszystko dokładnie wymieszać. Blachę natłuścić tłuszczem, obsypać mąką. Formować kuleczki z masy i układać na blasze. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp. 170 st. około 15 minut.

Drozdzowka

40 dag mąki pszennej

7 dag drożdży

1/2 kostki margaryny

2 jajka

1/4 szklanki śmietany

1/2 szklanki cukru

opakowanie cukru waniliowego

odrobina mleka

Z drożdży,  cukru waniliowego,  śmietany i odrobiny mąki zrobić rozczyn. Odstawić do wyrośnięcia.  Do miski włożyć wszystkie składniki i wymieszać. Dodać rozczyn i wyrabiać ciasto tak długo , aż będzie odchodziło od miski.

Odstawić na godzinę do wyrośnięcia,  po czym wyłożyć na wcześniej przygotowaną blachę.

Ciasto mozna "przykryc" kruszonka albo cukrem pudrem.

wtorek, 26 sierpnia 2008
Salatka

Sałatka z tuńczykiem i kukurydzą

 

Składniki na 4 porcje

  • puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 2 pomidory
  • cebula
  • puszka kukurydzy
  • sałata strzępiasta i 1/2 główki radicchio

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżka posiekanej natki
  • sól
  • pieprz

Sałatę i pomidory umyj, osusz, rozdrobnij i ułóż w salaterce. Dodaj osączonego z sosu tuńczyka, drobno posiekaną cebulę, odcedzoną z zalewy kukurydzę. Skladniki sosu wymieszaj, polej nim sałatę i delikatnie polacz. Podaj natychmiast.

 
1 , 2